Borospohárba zárt napfény

Szeptember 25-én az Orosz-magyar barátság napja rendezvény keretében a Tokaji Múzeumban megnyílik Riabchevskaya Anna orosz festőművész "Borospohárba zárt napfény" című kiállítása. A bemutatásra kerülő képsorozatot az 1733-ban alapított, az orosz cári udvarnak beszállító Tokaji Orosz Borvásárló Bizottságnak szenteljük. A kiállításon feltűnik a tokaji szőlők novemberi látképe (szüret), és a virágzó orosz cseresznyéskertek. Magyar huszárok és orosz kozákok portréi, poharukban a napfényes aszuval. A kortársak portréin keresztül a művész a két ország barátságának történetéről beszél, amely 300 évvel ezelőtt kezdődött, és még ma is tart.

Anna Riabchevskaya „Borospohárba zárt napfény” című kiállítása magába olvasztja a két kultúrát, a két népet, amelynek immár ő maga is része. A festő munkái a hagyományok iránti hűségről tanúskodnak, hitet tesznek az emberi szellem nagysága mellett és nem utolsósorban a hazával való felbonthatatlan kötelékekről árulkodnak. A kozákok és a huszárok találkozása a borospohárba zárt napfénnyel egyúttal himnusz a barátságról és a hűségről, mely segít megőrizni és átadni a legnemesebb hagyományokat nemzedékről nemzedékre.

A kiállítás szeptember 25-étől október 20-ig tart, megtekinthető az alábbi címen: 3910 Tokaj, Serház u. 55.

Anna Rjabcsevszkaja festő. Oroszországban születetett, Nyizsnyij Novgorodban, 1980-ban. 2002-ben fejezte be a Nyizsnyij Novgorod-i művészeti főiskolát. 2014-től az Oroszországi Művészek Szövetségének tagja.

2004-től állandó résztvevője mind a Szövetség csoportos és egyéni kiállításainak, mind pedig az Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Szlovákiában és Magyarországon megrendezésre kerülő nemzetközi kiállításoknak. A „Egy altaji asszony portréja” című képet 2010-ben díjjal tüntették ki a Moszkvában (CDH - A Művészek Központi Háza) megrendezett „Oroszország fiatal művészei” összoroszországi kiállításán. 

Munkái megtalálhatóak több orosz város múzeumában (Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, Szarov) valamint orosz és külföldi (Németország, Franciaország, Olaszország, USA, Magyarország, Csehország) magángyűjteményekben is. Az utóbbi 6 évben Magyarországon él és dolgozik.

Az utóbbi 2 év eseményei:

  • Részvétel 2018-ban Mezőtúron a NanArt studió plein air csoportos kiállításán.
  • Egyéni kiállítás a Deli cég nemzetközi konferencia keretében a budapesti Kempinski szállóban 2019-ben.
  • Egyéni kiállítás az Orosz Föderáció magyarországi nagykövetségének iskolájában 2020-ben.
  • Jelenleg a „Borospohárba zárt Nap” kiállításon dolgozik, amely 2021 szeptemberében kerül megrendezésre Tokajban a Bormúzeumban.
Borospohárba zárt napfény - meghívó
Borospohárba zárt napfény - meghívó
Borospohárba zárt napfény - Anna Rjabcsevszkaja
Borospohárba zárt napfény
Borospohárba zárt napfény
Borospohárba zárt napfény
Borospohárba zárt napfény
Címkék