Cégkapus regisztráció

Tisztelt Hagyományőrző Bajtársaim!

Egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmeteket, amelynek a határideje nem sokára lejár. Az interneten összeszedtem egy pár anyagot, amely szerint az egyesületeknek CÉGKAPUS regisztrációra vannak kötelezve:

Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértő az alábbiakat írta erről a kérdésről:

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény (2015. évi. CCXXII. törvény) szerint a gazdálkodó szervezeteknek kell bejelenteniük a Rendelkezési Nyilvántartásba az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló hivatalos elérhetőségüket, amihez a cégkapu-regisztráció szükséges. Tehát a gazdálkodó szervezetek kötelezettek a cégkapu-regisztrációra – szögezte le.

A törvény értelmező rendelkezései szerint pedig gazdálkodó szervezet a polgári perrendtartásról szóló törvényben meghatározott, belföldi székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, azzal az eltéréssel, hogy e törvény alkalmazásában gazdálkodó szervezetnek minősül valamennyi gazdasági tevékenységet folytató jogi személyiséggel nem rendelkező, belföldi székhelyű szervezet.

A polgári perrendtartásról szóló törvény pedig a gazdálkodó szervezetek meghatározásánál úgy rendelkezik, hogy az állam, a helyi önkormányzat, a költségvetési szerv, az egyesület, a köztestület, valamint az alapítvány gazdálkodó tevékenységével összefüggő polgári jogi kapcsolataira is a gazdálkodó szervezetre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Így egyebek mellett az alapítványoknak, egyesületeknek is kötelező cégkaput regisztrálniuk, mivel a kötelezettséget megalapozó törvény értelmezésében gazdálkodó szervezetnek minősülnek.

A Cégkapu felületén való regisztráció végső határideje 2017. december 31-én jár le, amelyet addig a https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/kaulogin.html oldalon tehetnek meg. Amennyiben kérdés merülne fel a regisztrációval kapcsolatosan, hívják a 1818 Kormányzati Ügyfélvonalat, vagy írjanak az ekozig@1818.hu e-mail címre.

Menete:

  1. https://cegkapu.gov.hu - bejelentkezés
  2. regisztráció
  3. elfogadni, kipipálni, amit jelez
  4. ügyfélkapus elérhetőséggel, egyszerű.
  5. Igazolást, értesítést erről ki kell nyomtatni.

Remélem tudtam segíteni!

Székesfehérvár, 2017.augusztus 18.

Páli Csaba hö. huszár alezredes
Fehérvári Huszárok Egyesülete