A doni áttörés évfordulójára

A doni áttörés évfordulóján egyesületünk minden évben részt vesz a Szentsimonban megrendezésre kerülő megemlékezésen, amely szentmisével veszi kezdetét az immáron Ózdhoz tartozó település XIII. századi római katolikus műemlék templomában az I. és II. világháborúban elesettek tiszteletére.

Az idei megemlékezés szívhezszóló rövid műsorral kezdődött, melyben a helyi gyermekek adtak elő korabeli életképet, megelevenítve a fronton fagyos hidegben helytálló katonák és az otthon értük imádkozó család szomorú történetét. Nem maradtak el a katonadalok sem. Egyesületünk ágyúszóval, puskalövéssel és koszorúzással tisztelgett a hősök előtt. A gyerekek jelenetében elhangzott egy egyszerűsített mondat az egyik „katonától”: „A felvidéki rokonainkért tettük, akiket Trianon határral választott el tőlünk, érted?” Igen, a szentsimoniak tényleg magukénak érzik ezt a kijelentést, hiszen a település szélén a hegyről leereszkedve a rokonokat, barátokat vagy a Jóska bácsit, akivel üzleteltek, ma már „szlovákoknak” hívják, holott ugyanannyi földútnyi távolságra laknak, mint hajdanán.

És hogy a szentsimoni emlékművön miért is szerepel 1938–1945-ös dátum a 2. világháború hősi halottjainak névsoránál, vagy, hogy az előbbiekhez kapcsolódva hogyan foglalták vissza a Hangony-völgyiek egy napra a felvidék egy részét még egy hónappal a bécsi döntés előtt? Az kiderül Kovács Béla helytörténész rövid tanulmányából, melyet kedves bajtárs, ha időd engedi, figyelmedbe ajánlunk tisztelettel.

Mi a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület büszkék vagyunk arra, hogy felvidéki lovas barátainkkal valódi, közös hagyományőrzésben veszünk részt, mi sem igazolja ezt jobban, minthogy jelen megemlékezésre is többen a határ másik oldaláról érkeztek, hogy együtt mondhassuk, írhassuk: tisztelet a hősöknek!

Gömöri Lovas Egyesület

CsatolmányMéret
PDF ikon A kacagói kis temető története268.72 KB
A doni áttörés évfordulójára
A doni áttörés évfordulójára
A doni áttörés évfordulójára
A doni áttörés évfordulójára
A doni áttörés évfordulójára
A doni áttörés évfordulójára
Címkék