Elhunyt dr. Pál János

Életének 91. évében elhunyt dr. Pál János, a magyar lótenyésztés és lovas élet utóbbi évtizedeinek meghatározó személyisége, alkotója. Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke nekrológjával búcsúzunk tőle:

"Eltávozott a 20. század második felének meghatározó hazai lovas személyisége; kereken hét évtizeden át nagy idők tanúja, formálója.

Azok közé tartozott, aki tudta, hogy a lónak, a lovasközösségeknek meghatározó ereje van. Gyűjtötte, őrizte a magyar lovaskultúra értékeit. Vitatkozva, viaskodva sokak gondját érezte.

Ott volt Imperiál Európa-hírű sikereinél. Végig kísérte fogathajtóinkat az aranyúton. Már akkor is dolgozott, amikor tízszer több lovunk volt mint ma. Lovasintézményeink átszervezése, megszüntetése idején is volt ereje újat szervezni: sokat tett olyan patinás műemlék intézményeink újraélesztéséért, nemzeti értékeink gyarapításáért, mint Sümeg (1969), Parád (1971) és Nagycenk (1976).

Hittel vallotta: „az állam nem vonulhat ki a lovaságazatból! „Össze kell fognunk” Közbenjárására nagytehetségű lovasemberek kerültek vissza honi a lovasvérkeringésünkbe.

Minden bizonnyal megdönthetetlen csúcstartóként két évtizeden át két alkalommal – 1963-1973, majd 1976-1983 között – a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

Lovas diplomata. Rangos nemzetközi fórumokon hirdette, erősítette a magyar lovaságazat jó hírét.

Füzesabonyban, vasutas családban született. 1952-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát, 1975-ben itt védte meg doktori disszertációját és címzetes egyetemi docensként oktatott, valamint sok éven át az államvizsga bizottság tagja volt. 1953-tól a Földművelésügyi Minisztérium Lótenyésztési Igazgatóság igazgató-helyettese, majd igazgatója. 1969-től 1982-ig az Országos Lótenyésztési Felügyelőség igazgatója. 1983-tól – nyugdíjba vonulásáig – az Országos Takarmányozási és Állattenyésztési Felügyelőség osztályvezetője.

A Magyar Lovas Népi Együttes életre hívó elnöke, amelynek keretében a magyar csikósok, lovasok, fogatok nagy sikererel „végigportyázták” egész Európát, és tették híressé a magyar lovaskultúrát.

1971-ben – a Vadászati Világkiállítás keretében – vezetésével Budapesten rendezték a felülmúlhatatlan magyar sikert hozó I. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, majd 1978-ban Kecskeméten a Négyesfogathajtó Világbajnokságot. Részese annak az időszaknak, amikor megélénkült a tenyésztőmunka és nyomában növekedett a  sportlókivitelünk.

1990-től, az alakulásától a Magyar Huszár- és Lovashagyomány-őrző Egyesület ügyvezető elnöke. Az Egyesület huszárjai az állami ünnepeink szertartásainak, lovaseseményeinknek elmaradhatatlan hagyományőrző szereplői, melyeknek lelkes szervezője.

Hosszú – nem ritkán rögös – utat járt be, amíg Füzesabonyról indulva egyetemi évein, a mezőhegyesi gyakornokoskodáson át egészen honi lovaséletünk vezető beosztásáig jutott.

Töretlen lelkesedéssel, energiával dolgozott élete utolsó pillanatáig. Tisztességes, fegyelmezett, elkötelezett, ízig-vérig lovasember. Olyan értékeket hordozott, amelyeket tisztelni, gondozni, megtartani és ápolni kötelességünk.

A Nagy Lovascsaládot szolgálta!

Budapest, 2020. augusztus 18.

Lázár Vilmos
a Magyar Lovas Szövetség
elnöke"

Címkék