Hungarikum lett a magyar huszár

Kecskeméten ülésezett a Hungarikum Bizottság a mai napon. Az eseményre dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is ellátogatott. A huszár fegyvernem, a tanyavilág, és Torockó is hungarikummá váltak a mai napon. A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom. Kecskemét büszke lehet arra, hogy 2 újabb érték is a legmagasabb elismerésben részesült a bizottság által, hiszen a huszárság, és a tanyavilág hagyományát is folyamatosan ápolta, őrizte a város. Mindez turisztikai szempontból is fontos.

- A magyar huszár és a magyar klasszikus szablyavívás ez a 2 olyan  momentum ami bekerült a magyar értéktárba, illetve a magyar huszár az hungarikummá is vált. Ezzel kapcsolatosan a Rudolf laktanya helyszínén tervezünk egy olyan turisztikai élményparkot, ahol ezekkel az elemekkel találkozhatnak élőben is a családok, a fiatalok. Én azt gondolom, egy megfelelő színvonalas környezet kialakításával örök hagyománnyá tudjuk tenni ezeket az értékeket - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Ha nem is emelkedtek hungarikum rangra, de a mai döntések alapján, bekerült a Magyar Értéktárba a Magyar Pálos Rend, a hortobágyi karikás ostor, a hollóházi porcelán, a magyar vízilabda és a klasszikus magyar szablyavívás is.

(forrás: hírös.hu)

 

Címkék