Hűségtúra a Hűség Falvaiban 2021

2011-ben hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg előszőr, a Trianon Emlékhónap Szombathelyen programsorozat záró rendezvényeként- a Hűségtúra a HŰSÉG FALVAIBAN elnevezésű lovas túrát, felvonulást. Túránkat az 1921 és 1923 között történt magyar-osztrák határ-megállapítás történelmi és helytörténeti eseményeire alapozva szervezzük meg.

A túra időpontja: 2021. június 26-27. Jelentkezni lehet telefonon: 20/7703955 és email-en: skpt@freemail.hu. Minden lovast, kerékpárost, gyalogost szeretettel várunk!

Sajnos csak kevesen tudják, hogy Szombathelytől néhány kilométerre volt tíz falu, amely nem nyugodott bele a trianoni diktátummal végrehajtott nemzetcsonkításba, és addig lázadozott, míg végül a nagyhatalmak, -három évi elszakítottság után- hozzá nem járultak a hazához,  Magyarországhoz való visszatérésükhöz. Ami ebben a cselekedetben a legfelemelőbb, hogy e falvak lakosai többsége nem magyar, hanem horvát és német nemzetiségű. Ahhoz a magyar hazához húz vissza a szívük, melyet a „békecsinálók” a nemzetek börtönének neveztek, melyet fekélynek kiáltottak ki Európa testén, mely elnyomja, kiszipolyozza, és elsorvasztja a nemzeti kisebbségeket. Nyilvánvaló hazugságukat mi sem bizonyítja jobban, hogy az „elnyomorított” kisebbségek, nemzetiségek akár harcok, áldozatok árán is azon küzdöttek, hogy visszatérhessenek „elnyomorítóikhoz”.

Döbbenetes hasonlóság! Több mint száz év telt el, de most is folyik a hadjárat nemzetünk ellen. Persze a cél akkor is, most is ugyanaz: országunkat megszerezni. Akkor területét, lakosságát elvenni, most pedig megmaradt lakosságát megosztani, elbutítani,  megfosztani nemzeti öntudatától, eladósítani, erkölcsileg, gazdaságilag lezülleszteni, hogy tőlünk távol álló érdekkörök minél könnyebben –élve a gyarmatosítás modern eszközeivel- megszerezhessék maguknak, üzleti terveik megvalósítására.

Kezdeményezésünk célja tehát, hogy ily módon is felhívjuk a figyelmet a trianoni elhibázott diktátumra, elutasítsuk a hazánkat ma is mocskoló vádakat és bizonyítsuk, hogy aki tisztességgel, becsülettel magyar földön, magyar állampolgárként él, -legyen az magyar, horvát, német, vagy bármely más nemzethez, csoporthoz is tartozó- nemzetünk befogadja, segíti, megbecsüli.

Mindezekre a HŰSÉG FALVAI ma is bizonyítékul szolgálnak. Az ott élők tisztességét senki nem kérdőjelezi meg, mindenki ápolhatja saját hagyományait a maga és mások örömére, ezzel is színesítve, gazdagítva -megmaradt- szép magyar hazánk kultúráját. E hűséges falvak a mai közigazgatás szerint: Szentpéterfa, Vaskeresztes, Ólmod, Pornóapáti, Narda, Felsőcsatár, és Horvátlövő.

Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület

Tervezett program

Június 25. (péntek)

14 órától
A túrára messzebbről érkező lovasok fogadása Szombathelyen (Lovak elhelyezése, szállás elfoglalása, stb.)

Június 26. (szombat)

7 óra
Találkozás a szombathelyi lovardában
(lovak tisztítása, szerszámozása, felkészülés a túrára)

8 óra
Indulás a szombathelyi lovardából

9 óra
Gyülekező a parkerdei Büfénél
Találkozó a csatlakozókkal (lovasokkal, kerékpározókkal, veterán autósokkal)
Szerény vendéglátás keretében kis töltekezés az útra...

11 óra
Érkezés Nardára
Koszorúzás az Emlékműnél
Ebéd, pihenő

14 óra
Indulás Felsőcsatárra

14 óra 45 perc
Érkezés Felsőcsatárra

15 óra
Koszorúzás az emlékműnél
Ünnepi felvonulás a Szombathelyi Fúvós Zenekar felvezetésével
Ünnepi műsor a színpadon
Szombathelyi Fúvós Zenekar
Polgármesteri köszöntő
Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő ünnepi beszéde
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ünnepi beszéde
Hagyományőrzők műsora

Június 26. (vasárnap)

(Az alább jelzett időpontok a lovaglás körülményeinek alakulásától függően csúszhatnak, változhatnak.)

10 óra
Indulás Vaskeresztesre

10 óra 30 perc
Érkezés Vaskeresztesre
Koszorúzás a Trianoni Emlékhelyen

11 óra
Indulás Horvátlövőre

12 óra 30 perc
Érkezés Horvátlövőre
Koszorúzás a Trianoni Emlékhelyen

13 óra
Indulás Pornóapátiba

13 óra 30 perc
Érkezés Pornóapátiba
Koszorúzás a világháborús emlékműnél
Ebéd, pihenő

Innen a különböző csoportok kötetlen időben indulnak haza.

 

Címkék